Gränser: Dina bästa vänner eller värsta fiender?

Dina gränser förändras hela tiden, så även om du redan nu är medveten om dina värderingar och gränser är det bra att regelbundet reflektera över dem.

Känner du igen känslan av att leva i en skyttegrav, där du umgås med personer som gör att du hela tiden behöver bevaka att dina gränser respekteras.

Här kommer några exempel på gränser:

Din kropp – Du bestämmer vem som har rätt att röra vid dig och när och hur mycket per-sonligt utrymme du behöver.

Sexuella gränser – Bara du får bestämma vilken typ av sexuell beröring som är acceptabel för dig. Om någon säger något olämpligt eller gör ett försök till smicker och du känner dig obekväm är det en kränkning.

Värderingar – När du vet vad du tror på och vad du tycker om saker och ting. Det inkluderar också din förmåga att lyssna på andra även när du inte håller med om vad de tycker och du behåller din egen åsikt.

Mentala gränser – Du kan ta in vad andra säger utan att ta det personligt eller bli provocerad. Det är gränser som hjälper dig att ha de svåra eller obekväma samtalen utan att stänga av eller reagera osunt. Att någon ställer krav, nedvärderar din tro, skuldbelägger dig eller försöker övertyga dig om att ändra dig är exempel på mentala gränsöverträdelser.

Känslomässiga gränser – Den kanske svåraste gränsen. Du är ansvarig för dina känslor precis som andra är ansvariga för sina. När du har starka, hälsosamma, känslomässiga gränser skyller du inte på andra för hur du känner.

Om dina känslomässiga gränser kan behöva stärkas kan du känna dig tvungen att fixa saker för människor runt omkring dig. När våra känslomässiga gränser suddas ut kan du lätt bli provocerad om någon inte gör som du vill.

Låt oss växa tillsammans!

Kram Eva

Tack för ditt besök! Jag heter Eva Robertsson och jag är samtalsterapeut med inriktning på kroppsorienterade behandlingsmetoder. Jag erbjuder mina tjänster till både privatpersoner och företag. Mitt mål är att hjälpa mina klienter att utveckla nya vanor och öka deras förståelse för hur våra val, både medvetna och omedvetna, påverkar allt vi gör, oavsett om det är inom personliga eller professionella områden. Om du är intresserad av att boka en kostnadsfri konsultation på 15 minuter, vänligen skicka ett SMS till mig på 070 – 557 72 14.